Legende van Berthe

Château avec le fantôme de Berthe

Château avec le fantôme de Berthe

Een Heer de La Roche, die als enige dochter Berthe had om zijn machtige landgoed te erven, organiseerde een groot toernooi in het kasteel. De hand van de rijke erfgename zou naar de ridder gaan die, in een eerlijk gevecht, als winnaar uit de strijd kwam tegen alle rivalen.
De eerste ridder die verscheen was de Comte de Montaigu, een kolos, trots op zijn kracht, die nog nooit was tegengewerkt door een lans van een tegenstander.
Er kwam dus geen andere kampioen naar voren.
Maar het was aan gravin Alix de Salm dat de Comte de Montaigu zijn trouw had beloofd.
Toen de tijd bijna om was, kwam er een ruiter de binnenplaats op.
Wat een bijzondere tegenstander!
Het was een kleine ridder, bijna een kind, en bij het zien van deze nietige kampioen werd de Comte de Montaigu overvallen door een enorme lachbui.
Voor de ogen van de ridders en dames begon het ongelijke gevecht.
Met een enorm gekletter van ijzer en de zware galop van zijn strijdros, stormde de Comte de Montaigu op zijn zwakke tegenstander af, die slechts bewapend was met een licht harnas en zijn paard niet beschermd werd door een harnas. Met een verbazingwekkende behendigheid steeg het soepele paard met één sprong op en ontweek de harde klap van de graaf.
In een oogwenk had de graaf zich omgedraaid en marcheerde opnieuw, dit keer langzamer en methodischer, tegen zijn vaardige rivaal. Maar hoe vaak hij ook sloeg, het mocht allemaal niet baten en hij kreeg het vreselijk warm. De kleine ridder matigde de snelheid van zijn paard, stopte en wachtte in een rechtopstaande, uitdagende houding.
De graaf maakte gebruik van dit moment en kwam aanrennen; het zwaard van de kolos wervelde in de lucht en kwam met een flits van staal sissend neer op de onvoorzichtige jongeling...
Maar de kleine ridder was al weg, terwijl de zware massa van de graaf, meegesleurd door zijn momentum, zijn evenwicht verloor en van zijn voeten werd geslagen en op de grond neerstortte met een klap van verbrijzeld ijzer". De kleine ridder stak het dunne lemmet van zijn lichte zwaard onder het gewricht van zijn helm en sneed met één klap de keel van de geduchte graaf door...
Even later leidde de gelukkige vader het pasgetrouwde stel via de kerker naar de bruidskamer.
De volgende ochtend vroeg, ongeduldig om getuige te zijn van en te delen in het geluk van het pasgetrouwde stel, wachtte de vader op de binnenplaats van het kasteel. Maar de zon bleef maar opkomen zonder dat de vader hen zag verschijnen. Moe van dit lange, vruchteloze wachten beklom hij de trappen van de donjon, rende naar de deur van de bruidskamer en klopte. Geen antwoord... Machteloos om zijn vaderlijke bezorgdheid te onderdrukken, duwde de vader de deur open; die begaf het, maar de kamer was leeg en het raam open. Op de bodem van de afgrond, op de rots, aan de oevers van de Ourthe, staken twee stippen af: de ene was zwart, de andere wit.

De mysterieuze Chevalier was niemand minder dan gravin Alix de Salm die, onder deze vermomming en na een pact met de duivel gesloten te hebben, wraak had genomen op de graaf van Montaigu en de mooie Berthe de La Roche...